Å diagnostisere hodepine/migrene hos barn krever erfaring og adekvat kompetanse.

Legen skal faktisk ta på, og fysisk undersøke barnet, dette for å utelukke annen sykdom. Dersom legen ikke gjør dette, så kan du be legen om å gjøre det. Noen fastleger har liten erfaring med å diagnostisere hodepine hos barn. Derfor bør du forberede deg og gå igjennom spørsmål som legen bør ta opp. Dette kan du gjøre ved å ta PIN-kodetesten. Klikk her for å se hvordan man bruker PIN-kodetesten til å finne ut om barnets hodepine er migrene. Videre, så kan du fylle ut skjemaet Dagbokkort for registrering av hodepine. Klikk her for å se hvordan du kan bruke Dagbokkort-skjemaet til å dokumentere barnets symptomer. PIN-kodetesten og skjemaet Dagbokkort for registrering av hodepine kan lastes ned fra www.hodepinenorge.no/skjemaer. Hvis legen ikke tar opp spørsmål som du har forberedt deg på, så ta fram skjemaene og vis det til legen din.

PIN-kodetesten-kan det være migrene?

Test selv: Kan det være migrene?
Lurer du på om hodepinen du opplever kan være migrene? Dette er en rask og enkel test du kan gjøre hjemme for deg selv. Hvis resultatet viser at du kan ha migrene, er det på tide å ta det opp med legen din. Testen er også tilrettelagt for testing av barn. Klikk på skjemaet for å laste det ned.

Lege undersøker barnehodepine

Klikk på bildet for å se hva som skjer hos legen når du søker hjelp for migrene til barnet ditt.

Barn og ungdom med tilbakevendende hodepine må til lege for å få en diagnose og hjelp. Barnehodepine eller barnemigrene er et problem for 1-2 elever i hver skoleklasse. Føler du at legen ikke tar barnets hodepine/migrene alvorlig, så går det an å bytte fastlege eller be om henvisning til spesialist. Ta gjerne bilde eller video av barnet under anfall og vis det til legen. Uten diagnose og riktig behandling så kan barnemigrene over tid kronifiseres. Ikke gi deg hvis dere ikke får en skikkelig diagnose!

Mere informasjon om kroniske smerter finner du på hjemmesiden til Foreningen for Kroniske Smertepasienter.

Foreningen for Kroniske Smertepasienter