Ubehandlet migrene kan utvikle seg til å bli kronisk migrene, med alvorlige konsekvenser nå og i fremtiden, særlig for barn.

«Kronisk migrene» defineres som hodepine minst 4 timer om dagen i 15 dager i måneden, hvorav minst 8 dager er migrene. Og dette må ha pågått i minst 3 måneder.

Det betyr alvorlige plager med hodepine nesten annen hver dag, og det sier seg selv at dette er svært belastende både for livskvaliteten i hverdagen, skole og jobb, og ikke minst sosialt liv.

Mange får vondt i nakken ved migrene

Mange tror at migrene alltid er langvarige og svært smertefulle anfall, men for barn kan symptomene være annerledes enn hos voksne, blant annet ved kortere anfall – kanskje bare 3-4 timer. Derfor blir mange barns hodepine iblant ikke tatt tilstrekkelig alvorlig. Noen slutter å klage eller kan ikke beskrive hvordan de har det, og får av den grunn ikke hjelp, og da kan hodepinen dessverre utvikle seg til å bli kronisk og enda vanskeligere å behandle.

Derfor er det viktig å søke lege for både voksne, barn og ungdommer som har tilbakevendende hodepine.

Det finnes behandling også for barn med migrene, f. eks. medisiner både for å forebygge og stoppe anfall av migrene. Det er imidlertid viktig å ta medisinene i tide – hvis man venter for lenge kan det være vanskelig å stoppe et anfall som er begynt.  Man bør også prøve ut gode rutiner for å forebygge anfall, som f eks nok søvn, regelmessige måltider, lite stress.

Sjekk her hva hodepinespesialisten Dr Tine Poole og noen av hennes pasienter mener om konsekvensene av hyppig migrene.

Og her er en film hvor du kan lære mer om behandling og rutiner som hjelper både barn og voksne når de får migrene.