Illustrerer mistro
Han tror hun lyver om hvorfor hun er sen

Mange mennesker med hodepine og kroniske smerter ser ikke syke ut «utenpå» og folk som ikke har erfart slike smerter selv kan ha vanskelig for å sette seg inn i hvordan det er. Mange migrenepasienter forteller at det er vanskelig å beskrive smertene for en som ikke har hatt det selv. Men ofte er de sterke, nesten lammende, og man klarer nesten ikke å leve. Dette gjelder selvsagt også barn som i tillegg ofte mangler ordforrådet for å forklare hvordan det er.

Da hender det at andre ikke tar smertene på alvor, mener at man overdriver, eller til og med simulerer. Noen får høre; «kan du ikke bare ta en Paracet og komme deg på skolen?» Det er ikke særlig kult, og det er naturligvis en ekstra belastning.

Ettersom barn ofte har kortere migreneanfall enn voksne så kanskje de er i full vigør igjen allerede etter 3-4 timer. Voksne som ikke kjenner symptomene på migrene hos barn vil kunne misforstå det, og tro at ungen jukser. Hvordan kan man være så dårlig at man ikke kan være på skolen, og deretter hoppe og sprette som vanlig få timer etterpå? Men dette er altså helt vanlig hos barn med migrene.

Vanlige hodepinetabletter som Paracet kan i noen tilfeller dempe migrenesmerter, men de fleste trenger sterkere skyts, og dessuten må man ta medisiner i tide for å klare å stoppe et migreneanfall. Hvis man venter for å se om smertestillende tabletter har effekt, så er risikoen stor for at anfallet utvikler seg forbi det punkt at det lar seg stoppe. Man kan dessuten få mer hodepine dersom man tar feil medisin eller for mye og for ofte.

Derfor er det viktig å høre godt etter hva legen sier om hvordan man skal ta medisiner.

Migrene varierer i hyppighet og intensitet gjennom livet, anfallene trenger ikke være like hver gang, og sykdommen er ofte forskjellig fra person til person. Som pårørende er det viktig å prøve å forstå hvordan den som har migrene har det, og ikke bagatellisere sykdommen. Alle med kroniske smerter og migrene trenger støtte for å klare å leve med dette. Det betyr veldig mye for den som er plaget.